Don’t sprinkler heads just have a habit of getting in the way? They seem to be a magnet for my ball at any rate.
They are sometimes tricky in the rules too. There’s no line-of-play relief, for example, unless a Local Rule is in place and that can lead to a situation where a sprinkler head can be a big focal point around a shot. But, you’ve just got to put up with it.
What about if the sprinkler head doesn’t affect your backswing, but could come into play on your follow-through? Is it just tough luck, or can the rules help you out? Let’s take a look…

Sprinkler head rules: When can I get free relief
A sprinkler head is a classic immovable obstruction and Rule 16.1a says you can take relief from those if your ball touches it or if it physically interferes with your stance.
Where people sometimes get a bit confused with this rule is where it affects the area of intended swing and when the sprinkler head is just a distraction.
Most of you will know if the sprinkler head is merely close enough to distract you but doesn’t interfere, you can’t take relief.
But the area of intended swing doesn’t just include the backswing or the point of impact. It also applies to the follow-through.
So if you’re going to hit the sprinkler head at any stage of the swing, that would be physical interference, and you would be entitled to free relief.
Find the nearest point of complete relief, no closer to the hole, and then drop in a one club-length relief area.
Got a question for our expert?
Despite the changes to the Rules of Golf in 2019 and 2023, there are still some that leave us scratching our heads. I’ll try to help by featuring the best of your queries in this column.
Advertisement
What do you think of these sprinkler head rules? Let me know by leaving a comment below, email me at s.carroll@nationalclubgolfer.com or get in touch on X.
NOW READ: Can I get relief from a sprinkler head on the line of my putt?
NOW READ: Can I get relief if my ball hits a sprinkler head?













